Operatie Kazuifel


Hoe het lijk van de collaborerende priester Verschaeve 45 jaar geleden in het geheim opgegraven werd

Beruchte passage uit Vlaamse geschiedenis verfilmd door Iwein Segers

Komiek Iwein Segers heeft een kortfilm gemaakt over van de meest opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van het Vlaams nationalisme. ‘Operatie Kazuifel’, waarin onder anderen Jelle De Beule en Jeroen Lenaerts (Tim uit ‘Thuis’) meespelen, is een zwarte komedie over de opgraving van Cyriel Verschaeve (1874-1949), de omstreden priester, dichter en collaborateur. Maar de werkelijkheid was nog veel waanzinniger.
De meesten kennen Segers wellicht nog als de stem in het Vier-programma ‘Komen Eten’ waar hij een jaar later ook plots moest verdwijnen. Nadien ging hij vooral acteren, schrijven, en nu dus ook regisseren. En het is meteen een opmerkelijke film geworden. ‘Operatie Kazuifel’ gaat over een van de absurdste passages in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. “Absurdisme, extremisme en romantiek komen samen. De operatie was gewoon te gek voor woorden”, legde Segers deze week nog aan Knack uit waarom hij het verhaal verfilmde.

Segers zelf speelt een creatieve mislukkeling die de operatie op film vereeuwigt. Jeroen Lenaerts ( vooral bekend als Tim uit ‘Thuis’) speelt Erik Petterson, een knipoog naar de leider van het commando dat de opgraving uitvoerde. Hun groepje bestaat verder nog uit de knullige krachtpatser (Rik Willems) en een racistische bullebak, gespeeld door Jelle De Beule.

In het echt telde het gezelschap acht mannen van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), een organisatie die vooral bestaat uit extreme Vlaams-nationalisten en ex-collaborateurs en geleid werd door Bert Eriksson (1931-2005). Hun missie: de in 1949 overleden Verschaeve van Tirol in het geheim naar Vlaanderen brengen. Ze wilden de priester, hun held, een laatste rustplaats geven in ‘heilige Vlaamse grond’. Die missie kreeg de naam Operatie Brevier. “Het idee om een beruchte collaborateur op te graven in Oostenrijk is op zich al knettergek, en de uitvoering was dat nog meer”, aldus Segers.

Naast de lijkkist in de auto
In de nacht van 10 op 11 mei 1973 werd het lijk van Verschaeve ontgraven. Ze klommen over de muur van het kerkhof waar Verschaeve begraven lag, waarna ze ontdekten dat het hek gewoon openstond, zo staat er in het boek dat Eriksson in de jaren 90 schreef over de operatie, te lezen. Het is diezelfde leider zelf die de lijkkist in de iets te krappe laadruimte van een hun auto zou gewrongen hebben. Twee kompanen kregen vervolgens het bevel om – geloof het of niet – tot aan de Oostenrijkse grens naast Verschaeve te gaan zitten.

Op 12 mei wordt de kapelaan naar Vlaanderen getransporteerd. Eenmaal de stoffelijke overschotten eindelijk in België zijn, is Operatie Brevier nog niet afgelopen. De BOB krijgt lucht van het zaakje, en ook media berichten erover. Eerst wil men het lijk begraven in de crypte onder de oude IJzertoren, maar dat plan gaat niet door. Vervolgens kreeg Verschaeve een tijdelijk onderkomen in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Eind juni 1973 worden zijn stoffelijke resten in een grafkelder in zijn vroegere parochie Alveringem begraven.

Nog twee andere missies
Vijf jaar later vond de volgende actie van de VMO plaats, toen het lijk van VNV-leider Staf De Clercq van het kerkhof van het Vlaams-Brabantse Leerbeek (Gooik) werd weggehaald en herbegraven in Asse. In 1997 werd het huzarenstukje nóg eens overgedaan, met het lijk van alweer een topcollaborateur, Anton Mussert. Hij leidde de NSB, die in Nederland collaboreerde met de Duitse bezetter.

Tekst: hln.be

Alle
  • Alle
  • fans
  • film
  • muziek
  • radio
  • reclame
  • ruzies
  • ter smissen baguette
  • thuis
  • tv
Christophe Haddad (Bob) en Daphne Paelinck (Christine) © VRT

De podcast die ‘Thuis’ analyseert: ‘Ik ben er zeker van dat Bob en Christine niet gaan trouwen’

Op de vooravond van de ‘Thuis’-finale blikt Iwein Segers, die een podcast over de soap runt, vooruit: ‘Mensen met een druk leven kunnen de afleveringen van maandag en dinsdag meestal perfect overslaan.’ De doorsnee Vlaming ziet het begin van de zomer door drie dingen gemarkeerd: Rock Werchter, zijn rapport of dat van zijn kinderen en…

Screenshot 2019-06-04 at 19.29.18

Iwein in DIW

Een zanger, een komiek en een cabaretier. En naast Iwein Segers waren Lukas en Jan Jaap er ook nog zijn. Liters spaghettisaus – verkocht voor het goede doel – zijn teruggeroepen omdat ze zijn bereid met mogelijk besmet vlees. E.coli of niet, het blijft zonde om zomaar weg te gooien. Gelukkig weet Lukas wel raad…

tamzak

Ludieke ‘zakskes’ moeten Aalst op de kaart zetten als shoppingstad

Aalst is een fijne winkelstad, maar misschien weet men dat buiten Aalst nog te weinig. Daarom start de stad Aalst met een promocampagne waarbij 3.500 zakjes met een ludiek opschrift worden verdeeld. Op 16 maart kan je in de winkels zo’n ‘tamzak’, ‘balzak’, ‘platzak’ of ‘gelukzak’ te pakken krijgen. Met een ludieke promotiecampagne en bijhorend…

763 (1)

Operatie Kazuifel

Hoe het lijk van de collaborerende priester Verschaeve 45 jaar geleden in het geheim opgegraven werd Beruchte passage uit Vlaamse geschiedenis verfilmd door Iwein Segers Komiek Iwein Segers heeft een kortfilm gemaakt over van de meest opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van het Vlaams nationalisme. ‘Operatie Kazuifel’, waarin onder anderen Jelle De Beule en Jeroen…

nietschieten

300.000 bezoekers voor ‘Niet Schieten’

‘Niet Schieten’, de film van regisseur Stijn Coninx, heeft de kaap van 300.000 bezoekers bereikt. De film staat bovendien nog steeds op de tweede plaats van de Vlaamse bezoekersaantallen. De symbolische 300.000ste bezoeker werd door Stijn in de bloemetjes gezet in Kinepolis Antwerpen. Na bijna twee maanden programmatie in de bioscopen, blijft het Vlaamse publiek…

de_zomer_van_2

Iwein in ‘De Zomer van’ op radio 1

Ken je acteurs/actrices die ook wel eens zingen? Of misschien zangers/zangeressen die ook wel eens acteren? Acteur, comedian en zanger Iwein Segers was benieuwd naar jouw suggestie. Herbeluister de uitzending hier.

763

Iwein Segers imiteert ‘Thuis’ op Instagram en het resultaat is hilarisch

Gewezen ‘Komen Eten’-stem Iwein Segers heeft een nieuwe hobby. Als trouwe fan van ‘Thuis’ plaatst hij op gepaste tijde een foto van zichzelf op Instagram waarin hij een personage uit zijn favoriete soap imiteert. Trouwe fans zullen niet teleurgesteld zijn. Kobe, de hippe homoseksuele kok

komen eten

Vier schrapt Iwein Segers zelfs uit herhalingen ‘Komen Eten’

Sinds enkele weken zendt Vier weer oude afleveringen van het populaire culinaire programma ‘Komen Eten’ uit. In die oude aflevering is de commentaarstem niet langer die van Iwein Segers, maar wel die van de huidige presentator van het programma, Herman Verbruggen. ‘De oude afleveringen, waarin Iwein Segers nog de commentator van dienst was, werden opnieuw…

segerstof

Iwein Segers is wél tof

De rol van Iwein Segers in ‘Komen Eten’ op Vier wordt geschrapt, maar de presentator en komiek laat dat niet aan zijn hart komen. Hij reageert op originele wijze op de kritiek die hij laatste maanden kreeg via stickers met een duidelijke boodschap : Iwein Segers is wél tof! ‘Sinds de stickers in omloop zijn,…

1240

Moddergevecht tussen Iwein Segers en Serge Simonart

De uitzending van Radio 1-programma ‘Hautekiet’ over luiheid is uitgemond op een vilein moddergevecht tussen rockjournalist Serge Simonart en komiek en acteur Iwein Segers. Hautekiet zoomde in op het thema luiheid, naar aanleiding van het Feest van de Filosofie op 30 maart. Tom Hodgkinson zal dan tijdens een lezing een lans breken voor de kunst…